Lust For Life That Rocks - Levente Rikter Coaching

Lust For Life That Rocks - Levente Rikter Coaching

Hogyan szarjuk le mások véleményét és nyújtsuk mégis a legjobbunkat?

2019. április 29. - Lust For Life That Rocks

Azt hiszem a kérdés, hogy hogyan szarjuk le mások véleményét és nyújtsuk mégis a legjobbunkat elég sokunkat foglalkoztat.

Ha totálisan teszek mások véleményére és csak a saját fejem után megyek akkor hipp-hopp magányossá válhatok mert lehet, hogy sehová nem passzolok be igazán. A személyes fejlődéshez is elengedhetetlen tudni, hogy mások hogy látnak minket, mik a reakcióik és amúgy is kell kifelé is néznünk hiszen a külvilágból merítünk ötleteket, tudást, eszközöket ahhoz, hogy a saját utunk építsük. Gyakorlatilag nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt ami körülvesz.

Ennek a hátránya, hogy egy olyan spirálba kerülhetünk, amiből nehéz kijönni. Nem akarunk lemaradni másoktól, trendik akarunk lenni és egyre többet adunk arra, hogy mások hogyan látnak minket, különösen a mai felszínes világban.

download.jpg

Kellenek a legdivatosabb holmik, kell a makulátlan Instagram profil, az érdekbarátságok, amit ma kapcsolatrendszernek hívunk és akikkel imádjuk egymást a közösségi csatornáinkon, hogy aztán egymás hátán kapaszkodjunk magasabbra és még nem említettem, hogy meg kell felelni a környékünkön uralkodó társadalmi elvárásoknak: járjunk templomba, legyen egy jól fizető munkánk akkor is, ha abban csak a hétvégékért és a vakációkért élünk, kell, hogy fizessünk a banknak egy kecót és persze legyen egy menő kocsink is, hogy mutassuk mi amúgy mennyit is érünk, meg persze mindenképpen legyenek gyerekeink, hogy aztán igazán kiteljesítsük az életünket, stb.

Ugyan ez a videó szar magyar szinkronnal: https://www.youtube.com/watch?v=ghXhQORg3l4&t=5s

Ha ezeket nem tudod kipipálni, Te barátom, kívülálló vagy. Ok, mielőtt jobban felszívod magad, hadd tisztázzam ezt: Teljesen rendben van, ha úgy éled az életed, mint bárki más és leköveted a mintát, ha ennek 100%-ban tudatában vagy. Ha, tényleg Te döntesz így és nem csak követed a hagyományokat, a vallási-, politikai- és társadalmi normákat, ha nem csak beéred kevesebbel, hanem tényleg ezeket akarod. Amíg az életed tényleg a Tiéd, a sajátod teljes felelősséggel vállalva a döntéseid és nem csak meg akarsz felelni. Amíg boldog vagy, én is örülök Neked. Szívből.

Az összes kutatás azt bizonyítja, hogy a legboldogabb emberek azok, akik maguk irányítják az életüket, a boldogságukat és nem valami vagy valaki mástól, egy helytől, attól, hogy mi folyik a gazdaságban, a politikától vagy bármi mástól teszik azt függővé. - Jim Kwik

A vicc az, hogy tudod kiknek a véleménye csinál ki minket a legjobban? A barátainké és a családtagjainké. Az övék számít a leginkább. Tisztára marhaság.

img_8337.JPGA probléma az, hogy amint azon vagy, hogy megfelelj másoknak rögtön gátlásossá válsz mert azon pörögsz majd mindig, hogy ez épp jó lesz-e így nekik, stb. Már harcolsz magadban, hogy megfelelj az ő véleményüknek, de ne veszítsd el önmagad.

Viszont amint ezt észreveszed, rájössz, hogy kész, el is vesztél hiszen ott van a szakadék a saját éned és a kifelé mutatott éned között.

Arra jöttem rá, hogy sokkal többet kell figyelnem magamra és mély önismeretet kell gyakorolnom. Belevágtam egy új életbe, hátrahagytam egy kényelmes, színes londoni életet, hogy haladjak a saját kiteljesedésem felé és, hogy kikerüljek ebből az ördögi körből. De egyúttal el is vesztem egy kicsit. S itt jött jól egy régebbi bakancslistás elemem: itt volt az ideje beköltözni egy buddhista monostorba és ott tanulni többet a buddhista filozófiáról, a világról, a meditációról és legfőképp magamról.

Meditáció egy buddhista monostorban Thaiföldön

 

Nem, nem vagyok buddhista és nem követek egyetlen vallást sem. De a gyakorlati tanításokkal sokszor egyet tudok érteni és a buddhista filozófia áll legközelebb hozzám. Szóval egy pár napra szüneteltettem a munkakeresést, az örlődést, de még a hobbi projekt Lust For Life-ot is és elutaztam Észak-Thaiföldre.

TIPP: Itt megnézheted, hogy mi is az a Lust For Life!

A Wat Pa Tam Wua Erdei Monostor gyönyörű környezetben, a hegyek között vár mindenkit, aki szeretne meditálni, elcsendesedni, tanulni és aki képes pár napig más szabályok szerint élni. Álomszép táj, tavacskák, erdők, sziklák és meditációk sora napközben. A meditációk mindig egybe vannak kötve praktikus tanításokkal a mindennapi életről és a buddhizmusról.

Becsületkassza működik, vagyis akár ingyen is átélheted ezeket úgy, hogy kapsz szállást és étkezhetsz is napi kétszer. A foglalkozásokat ott élő thai szerzetesek tartják, akik valamennyire beszélnek angolul, de komolyabb “szakmai” témáknál tolmácsot használnak. Egyébként meglepően naprakészek a világ dolgaiból, humorosak és imádnak vicccelődni és szemmel láthatóan értékelik az élet apró örömeit.

img_8144.JPGSzóval bármennyire is adott volt minden egy belső utazáshoz mégis baromi nehéz volt lelassulni, abbahagyni az agyalást és a késztetést, hogy meg akarjak felelni, ebben az esetben a szerzeteseknek. Nem akartam sehol hibázni, véletlenül megsérteni őket és ezek miatt túlságosan aggódtam, arról nem is beszélve amiken még az eszem járt: hogy megyek majd innen haza, hogyan hozom magam újra egyenesbe és még egy rakat más dolog is pörgött bennem.

Aztán megtörtént. Második reggel egyszer csak ott voltam teljesen. Csak a napfelkeltét láttam, a változó színeit, az ébredező világot. Csak a madarakat hallottam meg az ébredező társaim lépteinek lassú csoszogását. Éreztem a friss, hűvös levegőt, a nedves füvet a talpam alatt, a lágy szellőt az arcomon. Mint egy meditáció. A tanítások szerint mindig mikor teljesen jelen vagyunk és úgy csináljuk, amit éppen csinálunk, hogy maximálisan arra koncentrálunk és „nem máshol járunk” közben, akkor az gyakorlatilag meditáció. Király! Abból baj nem lehet.

A meditáció jótékony hatásai

 

Számomra a legnagyobb előnye a meditációnak akár számodra is hasznos lehet, vagyis, hogy megtanuljuk hogyan szarjuk le mások véleményét és nyújtsuk mégis a legjobbunkat. Egyszerűen csak helyrerakja a fejem és felkészít az előttem álló napra. Egy idő után nem csak elkezdtem jobban elfogadni magam általa, de jobban kezelem a stresszt anélkül, hogy a félelem vagy a düh eluralkodna rajtam. Nem azt mondom, hogy nem pörgök be, ha úgy van és mondjuk nem tombolok (ez része a szenvedélyes életstílusomnak), hanem, hogy nagyon könnyen elengedem és tudom tiszta fejjel kezelni a helyzeteket.

img_8100.JPGKutatások ezrei támasztják ma már alá a meditáció jótékony hatásait, amik közül bőven tudok magamnak szemezgetni: Javítja a koncentrációt, a kreativitást és a memóriát. Zseniális! Csökkenti a stresszt, jót tesz a lelkivilágunknak, javítja az immunrendszert, szivet és a vérkeringést. Egészség, pozitivitás egyenlő hosszabb minőségi élet, azaz időt nyerek, plusz még hatékonyabb is leszek a mindennapokban. Lassítja az öregedést. Talán a kedvencem. Segít, hogy empatikusabb, kedvesebb, törődőbb legyek. Mások segítéséből mi magunk is gyarapodunk, jót tesz a személyes fejlődésünknek.

Van egy zsák híresség is, akik már egy ideje felismerték, hogy nem hátrány a meditáció rendszeres gyakorlása: Arnold Schwarzenegger, Hugh Jackman, Oprah, Paul McCartney. Sőt, van egy csomó, akik még buddhisták is mellé: Orlando Bloom, Keanu Reeves, David Beckham, Oliver Stone, Mark Zuckerberg, Steve Jobs (állítólag sokat gyakorolta a sétáló meditációt, amit én is megszerettem és majdnem szerzetes lett belőle), Ábel Anita, Bereczki Zoltán, Csepregi Éva, Laár András, Kulka János, Steiner Kristóf, Szinetár Dóra.

A mindfulness meditáció, tudatos jelenlét

 

A monostorban a mindfulness meditációt gyakoroltuk sétálva, ülve, fekve. A lényeg, hogy legyünk tudatosan jelen. Nem csak gyakorláskor, hanem mindig bármit is csinálunk. Arra kell fókuszálnunk amit éppen csinálunk, látunk, hallunk, érzünk, csak ne felejtsük el elengedni. Csak megfigyelők vagyunk.
Meditáció gyakorlásakor ez lehet a légzésünk, a levegő mozgása be és ki, a hasunk vagy mellkasunk emelkedése és ereszkedése. Észleljük, figyeljük ami történik és ha jön egy érzés vagy egy gondolat (vagy száz) akkor csak továbbengedjük őket és nem ragadunk meg velük, nem visszük tovább a gondolatot a fejünkben.

Így folyamatosan a jelenben lehetünk mert nem a múlt dolgain rágódunk vagy azon, hogy mi vár ránk a jövőben. A tudatos jelenlét a kulcs ahhoz, hogy ne aggódjunk és ne agyaljunk. Erősítjük az izmot amivel a koncentráció működik.

Maradj a jelenben. Semmit sem tehetsz, hogy megváltoztasd a múltat, a jövő pedig soha nem lesz pontosan olyan, amilyennek tervezed vagy reméled. - A Békés Harcos Útja

Miért problémázunk ennyit és mi a megoldás?

 

img_8161.JPGTudatosan jelen lenni kulcsfontosságú. Itt kell lennünk fejben is a jelenben mert az életünk itt történik. Itt és most. Akkor miért problémázunk ennyit és mi a megoldás? Az a bajunk, hogy túl sokat rágódunk a múlton, hiszen „régen minden jobb volt” és aggódunk a jövőnk miatt. Csak gondolj bele: valójában mennyi időt töltesz tényleg a jelen pillanatban? Igen, könnyű jelen lenni mikor valami rohadtul fáj, mikor mondjuk belerúgsz az asztal sarkába mert a fájdalom nem enged elkalandozni vagy meggondolni, hogy megfelel-e a viselkedésed a világnak, káromkodni fogsz legjobb tudásod szerint. Ideális esetben szex közben is teljesen jelen vagy.

Amúgy lemaradunk a show-ról. A másik pedig, hogy túl sokat akarunk, túl sok szükségtelen cuccért hajtunk, hogy lenyűgözzünk másokat, hogy megfeleljünk. De ez a megfelelési kényszer csak aggódáshoz meg körömrágáshoz vezet. Meg kell tanulni hogyan szarjuk le mások véleményét és mégis képesek legyünk a legjobbunkat nyújtani. Ez amúgy kemény meló és nem történik meg csak úgy holnapra. Bele kell állni, hogy egyensúlyt találjunk.

Élj tudatosan, légy jelen, tanulj önismeretet! Légy tudatában a vágyaidnak, az érzéseidnek, ne nyomd el valódi önmagad! Kövesd a belső hangod és a saját utadat járd, sőt, építsd azt Te magad! Dönts mindig felelősséged teljes tudatában! Meditálj! Állj bele kisebb-nagyobb kihívásokba és ne felejtsd el értékelni a részsikereket is! Ugyanígy értékeld a kudarcokat is, tanulj belőlük és ne engedd, hogy eltántorítsanak!

img_8157.JPGLégy nyitott, fogadd el a változást és légy Te az magad! Légy éhes, mindig tanulj! Tanulmányozd, figyeld magad, dolgozz a fejlődéseden!

Ne rágódj apróságokon és ne feledd, hogy igazából minden apróság. Ne foglalkozz azzal, hogy mások mit gondolnak Rólad, ne bonyolítsd túl az életed! Vedd körbe magad pozitív emberekkel, olyanokkal akik támogatnak, akik mellett vagy akikkel fejlődhetsz!

Tipp: Olvasd el a Legjobb Befektetés Te Magad Vagy első részét ITT, a másodikat meg ITT!

Egy pillanatig nem állítom, hogy egy pár nap a buddhistákkal a hegyekben Burma közelében megváltoztatott, ahogy azt sem, hogy tudom a megoldást, a receptet az életre. De egy pár nap magammal nagyon kellett. Tanultam egy pár új dolgot, de a neheze most jön, használnom is kell őket. Hiszen a tudás semmit nem ér, ha nem alkalmazzuk, ráadásul el is kopik gyorsan.

A tudás nem ugyanaz, mint a bölcsesség, nem tudni kell, hanem tenni. - A Békés Harcos Útja

A vlogokban részletesebben hallhatsz a monostori élményeimről, ezek itt csak az agymenésem gondolati voltak. Jó szórakozást!

Lust For Life Zárt Facebook Csoport pozitív, tettrekész embereknek: ITT! Kérlel olvasd el a leírást mielőtt belépsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://lustforlifethatrocks.blog.hu/api/trackback/id/tr7414790450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2019.04.30. 09:14:48

El lehet ide jutni magadtól is,még csak meditálni sem kell hozzá; csak mögé kell nézni a világ díszleteinek.
Persze innentől valószínűleg magányos leszel, mert a szabadság már csak ilyen, s túl sok a hülye mindenfelé.

Lust For Life That Rocks · https://www.lustforlife.rocks/ 2019.04.30. 09:38:36

@ColT: Teljesen egyet tudok érteni Veled! Jó pár éve már foglalkozok önismerettel, most csak kellett egy "reset" mert volt egy erősebb változás az életstílusomban. De amúgy van egy jó hírem: egy idő után megtalálod azokat az embereket, akikkel rezonálsz akármennyire is magányosnak tűnik az út! :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2019.04.30. 10:10:02

Másik : azért a jövővel nem árt foglalkozni (mert az olyan,mint a Duna, jön), a múltból meg lehet tanulni.
süti beállítások módosítása