Lust For Life That Rocks - Levente Rikter Coaching

Lust For Life That Rocks - Levente Rikter Coaching

Mit tanított nekünk a szabadtüdős merülés avagy 5 dolog a tudatos életmódhoz

2019. április 02. - Lust For Life That Rocks

Szilvi megint dőlt, én (Levi) hagyományos betűkkel. Szeretnénk megosztani Veled, hogy mit tanított nekünk a szabadtüdős merülés, avagy 5 dolog a tudatos életmódhoz, a tudatos jelenléthez. Napjainkban ez egyre elterjedtebb (ennek örülünk). Ez annyit tesz, hogy nagyobb felelősséggel, több tudatossággal éled az életed. Tervezed, folyamatosan dolgozol rajta és magadon és gyakorlatilag nem csak végigsodródsz úgy, ahogy “dobta a gép” (kivéve, ha tudatosan azt akarod).

img_7345.JPGTe választasz, te döntesz úgy, hogy hulladékmentesen élsz, hogy odafigyelsz az étkezésedre, a lelkiegészségedre, hogy olyan karriert építesz, ahol megvan a munka-magánélet egyensúly, hogy tudatosan leszel jó anya, apa meg egy tucat egyéb dolog, amiben önállóan haladsz. Azt jelenti, hogy jelen vagy, hogy Te kormányzod a hajód és kihozod az életedből a maximumot. (Tiszta Lust For Life)

Az a lényeg, hogy úgy éled az életed, hogy tudatosan jelen vagy. Hihetetlen, hogy ehhez mennyi helyről tanulhatsz és alkalmazhatsz technikákat a mindennapokban. Ahogy nekünk is a kezdő szabadmerülő tanfolyam nem csak azt tanította meg, hogy miként bukjunk a víz alá, vagy, hogy hosszabb ideig bírjuk egy levegővel, vagy, hogy lebírjunk úszni 10-15 méter mélyre.

Sok hasonlóság van a szabadmerülés és a mindennapi életünk között. Például a stresszt, a túlgondolást és túlkomplikálást, a jelentős idő- és energiapazarlást jelentéktelen dolgokra ugyanúgy kezelhetjük a szárazon is, mint ahogy a vízben tanítják. Sőt, szinte az élet minden területén működnek, hogy körülményeink ellenére is haladhassunk és boldogok lehessünk.

Tipp: Itt olvashatsz arról, hogyan próbáltunk magyarként külföldön is igazán boldogok lenni!

SZABADMERÜLÉS VAGY SZNORKELING ÉS, HOGY MIKÉNT JÖN IDE A STRESSZKEZELÉS?

 

A szabadtüdős merülés az egyik legizgalmasabb kihívás volt, amibe valaha belevágtunk. Persze azonnal beleszerettünk. Valami leírhatatlan érzés, ahogy körbevesz a csend és a nyugalom több méter mélyen a víz alatt.

De nem volt ám ez mindig így. Rettegtem a mélységtől vagy egyáltalán mély vízben úszni, ahol ki tudja mi van alattam. Kicsit féltem tőle, de egyben nagyon meg is akartam tanulni merülni, így nem volt más hátra, mint belevágni. Csak hogy mindenki értse a különbséget a szabadmerülés és a sznorkeling között, a merüléshez nem használunk pipát. Szóval amikor az orrod és a szád is a víz alatt van, pipa nélkül, a levegőt visszatartva úszkálsz, az már szabadtüdős merülés, ennyi az egész. Könnyűnek hangzik, ugye? Tényleg nem bonyolult, de ha igazán mélyre akarsz menni, vagy arra törekszel, hogy minél tovább lent maradj, ahhoz már kicsit több kell.

Mindig is imádtam víz alatt úszni. Egy ismeretlen világ, mint egy másik dimenzió, ahol béke van és szabad vagyok. De igazából 3-5 méter mélyen már a testem megálljt parancsolt. Ahogy mész mélyebbre, a nyomás egyre növekszik a testeden, szó szerint. A tüdőd 10 méter mélyen már csak fele akkora, mint a felszínen és a hallójárataidat is tönkrevághatod, ha túl akarod tolni a sípoló fájdalmon, szóval elég veszélyes.
De végre megtanultam kiegyenlíteni ezt a nyomást. Tudtam, hogy ez létezik, de nekem misztikum volt. A tanfolyamom majdnem teljes első napja arra ment el, hogy ezt megtanuljam. De innentől egy teljesen más szinten nyomom a merülést.

Pár éve kezdtem el sznorkelezni, de a pipát mindig is utáltam használni. Végülis már akkor is inkább merültem - ki gondolta volna?! - de mindössze 20 másodpercig tudtam lent maradni, amikor már pánikolva úsztam levegőért az 1 méteres mélységből. Elég bénácska voltam…

Szóval most már tudjuk, hogy szabadmerülés vagy sznorkeling, de hogy jön ide a stresszkezelés?

Az egyik ok amiért a szabadmerülő tanfolyamra mentem, hogy megtanuljam hogyan mehetnék mélyebbre úgy, hogy közben ne pánikoljak be. Annyi biztos, hogy hosszú út vezet még addig, mire profi leszek, de legalább megtanultam élvezni a merülést. Bár az oktató lehet másképp látta, amikor 10 másodperc után levegőért kapkodtam és megkérdezte “Mi a baj?” Mondom “Nem tudom. Semmi.” “Akkor miért jöttél fel?” Fogalmam sincs mi hajtott a felszín felé, a pánik, hogy nincs elég oxigén, begörcsölt a lábam, már túl mélyen vagyok, mindenféle hülyeség eszembe jutott, hogy miért nem megy. Ahogy a videóban is mondtam, nagyon pánikolós vagyok, ha valami stresszhelyzet ér, ezt muszáj volt legyőznöm valahogy. Jó példa a stresszkezelésre, nem? Haha

img_7613.JPGA mély kékség nem igazán a természetes környezetünk, ott nem mi vagyunk a tápláléklánc csúcsán. Ráadásul csak egy “tüdőnyi” levegő van velünk lent, ha nem búvárkodunk, hanem szabadon lemerülünk. A látási viszonyok sem a legjobbak lent. Szóval ez nem egy úszómedence a strandon. Ez hatalmas, sötét és nem tudod mi vár a “következő sarkon”. Igen, egy kicsit ijesztő, de csak mert nem ismerjük. Ha egy kicsit megismerkedsz az érzéssel és a tested reakcióival együtt, akkor fantasztikus. Mint egy menedékhely a világtól, mint egy meditáció.

PÁRHUZAMOS VILÁGOK AVAGY MERÜLJÜNK A MINDENNAPOKBA

 

  1. LÉGZÉS, TUDATOS JELENLÉT, MEDITÁCIÓ

Többségünk tapasztal egy általános fáradtságot. Sokan nem tudjuk jól kezelni a stresszt vagy nem alszunk jól, esetleg sportban nem tudunk egy szintet átlépni. Ez sokszor a helytelen légzés miatt van. Akármennyire is természetesnek tűnik a légzés, ahogy felnövünk, ahogy élünk, elfelejtünk helyesen lélegezni, sok energiát pazarlunk pedig a légzéssel tudatosan lehet a lelki- és fizikális állapotunkat is befolyásolni. Igen, pl pánikhelyzetben. Ajánlom Patrick McKeown: A Légzés Ereje c. könyvét (Köszönöm Tar Líviának, az ország legjobb fizioterapeutájának a tippet)

img_7619.JPGNekem a jógával egybekötött meditáció megy a legjobban, mivel az egy irányított meditáció. Minden óra után sokkal fókuszáltabb és relaxált vagyok. Mindig csinálunk légzőgyakorlatokat, amivel régen én sem nagyon foglalkoztam, de én vagyok rá az élő példa, hogy mennyit segít. Ha megfelelően lélegzem, sokkal könnyedébben tudok megcsinálni bizonyos pózokat és a merülésnél is sokkal tovább tudtam visszatartani a levegőt, mint eddig bármikor.

Plusz mi mind sokszor elkalandozunk, elgondolkodunk. Törjük a fejünket azon, hogy mi lesz holnap, vágyakozunk, álmodozunk, tervezünk vagy félünk valamitől, ami még be sem következett. Még rosszabb, amikor a múltban élünk, hiszen “régen minden jobb volt”. A jelenben kell maradni, itt és most, ez a meditáció. A meditáció relaxáció, tudatos jelenlét, ami mindig a “most”-ra koncentrál, a légzésre és közben az elme pihen. Mikor lemerülsz az élmény ugyanaz.

2. ENERGIAPAZARLÁS, IDŐPAZARLÁS, FELESLEGES TÚLGONDOLÁS, KOMPLIKÁLÁS ÉS IDEGESKEDÉS

Egyetlen egy levegővel vagy a víz alatt, nem vesztegetheted azt. Így kerülöd a felesleges mozdulatokat, hogy ne égess oxigént és a lehető legkisebb energiabefektetéssel próbálsz haladni, tartalékolsz. Nem hagyod, hogy a gondolataid elkalandozzanak, arra kell koncentrálnod, amit csinálsz és amit látsz, nincs sok időd “bambulni”, hiszen kiakarod maxolni az élményt méghozzá biztonságban és épségben.

A való világban mit csinálunk? Folyton a tv-t nézzük, meg buta tartalmakon lógunk a facebook-on és hagyjuk, hogy a fejünkbe másszanak, elvonják a figyelmünket arról a valóságról, ami körülvesz. Mérgelődünk, aggódunk és félünk a hírek miatt, a politika miatt, még akkor is, ha azok nem is befolyásolják az életünket, vagy ha nincs lehetőségünk változtani rajtuk. Hajhásszuk a legfeleslegesebb anyagi javakat és mindent amitől “valakik” vagyunk és szakértőivé válunk mindenki más életének mialatt a sajátunkkal sem bírunk. Átjön az a rengeteg elpazarolt idő és energia, amiről írok? Elmulasztjuk a show felét, a valódi életünket, nem tudunk eleget belerakni a saját életünkbe és könnyebben kerülünk bajba is. Akárcsak a víz alatt, ha nem azzal foglalkozunk, ami tényleg fontos.

Ebbe a csapdába én is sokszor beleesek. Buta cikkek olvasására pazarlom az időt, vagy olyan problémákon aggódom, ami holnap már jelentéktelen lesz. Folyton a hülye aggódás. De dolgozom rajta. Tudatosan csak a jelenre kell fókuszáljak, ez az egyik előnye a rendszeres meditációnak.

3. FESZEGETNI A HATÁRAINKAT, HOZZÁSZOKTATNI MAGUNKAT KÉNYELMETLENEBB HELYZETEKHEZ - EDZENI AZ ELMÉNKET ÉS LEGYŐZNI A FÉLELMEINKET

A szabadmerülés néha kicsit ijesztő lehet. Egy nagy kékségben vagy méterekkel (vagy több tucatnyival) a felszín alatt. Az agyad “üvölt” a fejedben, hogy menj fel levegőért és ha túltolod lehet, hogy nem érsz fel időben. De lépésről lépésre feszegetheted a határaidat, akárcsak a mindennapokban, egy kicsit mindig továbbmész. Nem mindig lesz kellemes. De ami tegnap kellemetlen volt, az ma már természetesebb lesz és mehetsz tovább. Így edzed az elméd, a bátorságod, az akaraterőd, a tűrőképességed, a tested, legyen szó sportról, szakmai karrierről, személyiségfejlesztésről.

img_7614.JPGDönthetsz úgy, hogy elég, megállsz, jó Neked a parton vagy a víz felszínén is, de akkor sosem tudod meg, hogy milyen csodálatos a víz alatt, hogy milyen mikor legyőzöd a félelmeid és többet érsz el, mint addigi életedben. A Te döntésed.

Hányszor szalasztunk el lehetőségeket, mert félünk mi sül ki belőle? Hányszor játszunk el már megtörtént párbeszédeket a fejünkben, hogy mit kellett volna mondanom, vagy másképp reagálnom? Velem rengetegszer van ilyen. Mégis már annyiszor mondtam igent olyan lehetőségekre, amivel az elején fogalmam sem volt mit kezdjek. Aztán, valahogy mégis megoldottam. Ha nem mész bele ilyen helyzetekbe, nem feszegeted a határaidat, sosem derül ki hogyan reagálnál, vagy hogy meg tudod-e oldani. Csak tovább ismételgetheted a fejedben a meg nem történt szituációkat, de ettől semmi nem fog változni. Próbáld ki magad először kicsiben, menj bele ilyen helyzetekbe, aztán ha jól megy, keress nagyobb kihívásokat. Meglátod majd, hogy milyen apróságoktól sztresszeltél, mai később semmiségnek fog tűnni.

4. VEDD ÉSZRE A VILÁG SZÉPSÉGÉT MAGAD KÖRÜL

img_7392.JPGA víz alatt igazából csak közelre látsz, szóval igazából rá vagy kényszerítve, hogy arra figyelj, ami előtted van és azt értékeld. Nem volna ez fantasztikus a szárazföldön is? Megcsodálni egy pillangót vagy végignézni egy naplementét? Vagy odafigyelni azokra, akik körülöttünk vannak? Vagy akár csak igazából élvezni egy csésze kávét vagy a friss levegőt, amit belélegzünk? Vagy beengedni egy mosolyt a lelkünkbe? Ennek nem kell egy különleges képességnek lennie. Csak légy tudatosan jelen. Légy itt és most.

Imádom, hogy a kis dolgoknak is úgy tudok örülni. Hagyd, hogy magukkal ragadjanak a téged körülvevő apró szépségek. Például, ne mérgeskedj, ha rossz az idő, úgysem tudsz rajta változtatni, inkább gondolj arra, milyen jó lesz majd bekuckózni, ha hazaérsz. Persze nekem sem megy ez mindig ilyen könnyen, vannak rossz napjaim, de ha nyitott szemmel járok a világban, azért észreveszem az apró örömöket is.

Tipp: olvasd el 2 korábbi posztunkat: A Legjobb Befektetés Te Magad Vagy 1-et és a második részét is.

5. SOSEM VAGY EGYEDÜL. EGYÜTT MINDIG KÖNNYEBB

img_7335.JPGElső számú szabály: Soha ne merülj egyedül! Nem csak veszélyes, de önzőség is. Bármit csinálunk is, nem vagyunk egyedül. Biztos, hogy van valaki, aki hasonlóan gondolkodik, aki társ lehet. Mint mi Szilvivel. Mi közösen éljük ezt az életet. Együtt építjük az életünket. Nem csak könnyebb így, csapatban, de sokkal élvezetesebb is. Férj vagyunk és feleség. Barátok és csapattársak, néha egymás lelkisegély szolgálatai. De együtt megyünk, együtt bukunk el. Aztán együtt állunk fel és a végén...együtt győzedelmeskedünk.

Ez így van, sokat hozzáteszünk a másikhoz, bátorítjuk egymást és együtt erősebbek vagyunk. Mindig lesznek olyanok, akik alig várják, hogy belebukj, vagy nem örülnek a sikerednek. Csak meg kell találnod azt, aki tényleg hisz benned és melletted áll bármi legyen.

Tipp: Nézd meg mi a Lust For Life


SOSEM TÚL KÉSŐ

 

Szóval, hogy mit tanított nekünk a szabadtüdős merülés, azaz 5 dolog a tudatos életmódhoz nem igazán teljes a hatodik, extra pont nélkül, ami pedig az, hogy sosem túl késő. Ez egy olyan sport és hobbi, amit nem csak nekünk nem késő elkezdeni, de a tőlünk 30 évvel idősebbek számára is simán elérhető. Csak tanulj meg lélegezni, (persze úszni is), meditálj, figyelj oda magadra és arra, hogy mi folyik benned és körülötted, légy tudatosan jelen.

Mindegy, hogy hol tartasz az életedben, milyenek a körülményeid, ha ezeket alkalmazod, azonnal klasszisokkal jobbá teheted az életed és a mindennapjaid.

Ne is várj tovább, kezdd csak el most! Végy egy mély levegőt először feltöltve a hasad, majd szépen a mellkasod. Tartsd egy pillanatig, majd lassan “eressz le”. Most nézz körül. Ugye, hogy jobb?

 

Köszönöm, hogy elolvastál! 

Ne maradj le legújabb képeinkről, videóinkról, írásainkról. KLIKK IDE ÉS A LIKE-RA A FACEBOOK OLDALUNKON!

A bejegyzés trackback címe:

https://lustforlifethatrocks.blog.hu/api/trackback/id/tr414731723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása