Lust For Life That Rocks - Levente Rikter Coaching

Lust For Life That Rocks - Levente Rikter Coaching

Érzelmi Intelligencia - ami egyben tart a nehezebb időszakokban is

2020. november 05. - Lust For Life That Rocks

EQ - Érzelmi Intelligencia

A magas érzelmi intelligenciával élők általában sokkal jobban tudják kezelni az érzelmeiket, az életüket. Sikeresebbek, könnyedebbek, magabiztosabbak, kiegyensúlyozottabbak, pozitívabbak, megnyerőbbek és kellemes társaság mások számára is. Könnyebben kezelnek problémákat, tudják, hogy mit és hogyan mondjanak, törődőbbek, könnyebben hoznak döntéseket, bírják a kritikát, őszintébbek, ismerik magukat és tudják mit akarnak. Sőt, el is érik. Kicsit olyan problémamentesnek látszanak.
7efd1551-9be1-47a8-80d6-5b89aa2d893e.JPG
Na, ez az, ami a mai kiszámíthatatlan, bizonytalan világban egyben tarthat, segíthet. Te magad vagy a kulcs.
  • Figyeld az érzéseid. Vizsgáld őket, tanuld őket, hogy mi mikor jön és hogyan reagálsz. Milyen a viselkedésed és mi befolyásolja azt. Légy erre tudatos
  • Folyamatosan kérdőjelezd meg magad, a véleményed, az érzéseid, a reakcióid, az egész működésed. „Tényleg így van? Mi lenne ha nem így lenne? Most tényleg ezt akarom? Miért fontos nekem, hogy így legyen?”
  • Tudd, hogy mik az érzelmi „triggereid”, mik váltanak ki belőled kiugró érzelmeket és milyen reakcióid vannak azokra. Ezeket ha ismered, elkerülheted, hogy egy érzelemre rosszul reagálj és annak hatása alatt cselekedj (pl.: idő előtt ítélkezel és cselekszel, félelemből cselekszel, stresszhelyzetben „megroggyansz”). Segíti a tisztán látásod!
  • Tudd, hogy mindig van választásod arra, hogy egy helyzetre vagy egy érzelemre hogyan reagálsz. Vállalj felelősséget a gondolataidért, az érzelmeidért és légy nyitott arra, hogy működhetsz másképp. Felejtsd el azt, hogy „ilyen vagyok, fogadj el, ez már nem fog változni” Ez érzelmileg ostoba mindset.
  • Nincsenek „jó” és „rossz” érzések, csak jó és rossz reakcióink azokra. Az érzelmek csak érzelmek.
  • Tudd milyen értékeid vannak és milyen értékek mentén szeretnéd élni az életed. Ez adja az energiáját az érzelmi intelligenciádnak.
  • „Lifetime process” – soha nincs vége, soha nem vagy kész. Mindig lehet még magasabb az érzelmi intelligenciád. Értékeld a sikereidet, ünnepeld a jó dolgokat gyakran, de azért ne ignoráld a negatív dolgokat sem, tanulhatsz belőle.
  • Tudd, hogy az érzelmek kémiai reakciók a gondolataidra. Vedd észre, hogy csak reagálsz és helyette próbáld a gondolataidat kordában tartani, irányítani. Például gondolkodj megoldásközpontúan és pozitívan. Az érzelmeid követni fognak, az életminőséged javulni fog minden téren.
  • Tudd magad motiválni, légy tisztában azzal, hogy mi motivál Téged és tartsd magad ahhoz. Ehhez kell a gondolataid irányítása és a pozitív gondolkodás. Váljon ez szokássá és a részeddé.
  • Vezess naplót, írj, elemezd, dolgozd fel „magad”, a napjaid, írd ki magadból. Nagy felismeréseid lehetnek.
  • Figyeld a tested, mi hol jelentkezik és milyen formában? Ismerd a tested, az érzeteid mert sokkal okosabb, mint hinnéd.
  • Olvass, tanulj folyamatosan a témáról és tudatosan fejleszd magad és az érzelmi intelligenciádat valamint tanulj meg asszertíven kommunikálni.
  • Challengeld magad és kis kihívásokkal hagyd el gyakran a komfort zónád. Figyeld és közben „edzd” magad. Ne félj a hibázástól, része a fejlődésednek.
  • Légy empatikus. Tanulj meg aktívan figyelni, megérteni, megérezni másokat és a helyükbe képzelni magad. Légy nyitott, megközelíthető és kíváncsi. Próbálj a felszín alatt is, mélyen kapcsolódni másokkal, mélyeket beszélgetni. Figyeld a testbeszédet. Másokét is, a sajátod is.
  • Kerüld a drámázást, a panaszkodást, a negatív gondolkodást, a múltban merengést és ne légy túl kritikus se magaddal, se másokkal.
Szeresd és tiszteld magad.
Levi

A bejegyzés trackback címe:

https://lustforlifethatrocks.blog.hu/api/trackback/id/tr5416274660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása